Pred nakupom toplotne črpalke moramo definirati naslednje:

  • Ali imamo talno ali radiatorsko ogrevanje ?
  • Kateri toplotni vir imamo na voljo ?
  • Kje bo vgrajena toplotna črpalka ?

Najbolj učinkovit in udoben ogrevalni sistem s toplotno črpalko dobimo, če imamo vgrajeno talno, stensko ali stropno ogrevanje. V teh primerih rabimo zelo nizko temperaturo dvižnega voda (do 35°C) in toplotna črpalka bo delala najbolj učinkovito. Če imamo radiatorsko ogrevanje potem potrebujemo višje temperature dvižnega voda (od 40 pa vse do 65°C). Dokler so potrebne temperature dvižnega voda do 55°C lahko uporabimo nizkotemperaturne toplotne črpalke, če pa rabimo višje temperature, pa moramo izbrati visokotemperaturne ogrevalne toplotne črpalke, ki zagotavljajo temperature do 65°C. Lahko pa se odločimo tudi za bivalentni ali monoenergetski način delovanja. Pri tem  s toplotno črpalko ogrevamo do določene zunanje temperature, pod to temperaturo pa v celoti preklopimo na ogrevanje z alternativnim virom (kotel, grelec). Seveda pa lahko tudi povečamo površine grelnih teles (radiatorjev) in bo potem za ogrevanje zadostovala že nižja temperatura dvižnega voda.

Seveda pa je ogrevanje možno tudi s pomočjo konvektorjev. Ti so še posebej aktualni, če želimo tudi dinamično hlajenje.

Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem pa moramo preveriti ali je na voljo zemeljska površina ali pa celo podtalnica. Če želimo vgraditi toplotno črpalko v samostojno stanovanjsko hišo, potem tu običajno ni težav. Če pa živimo v večstanovanjskem bloku, potem pa je vgradnja precej omejena. Če nimamo na voljo odprtega balkona ali ravne strehe , kjer bi namestili zunanjo enoto, potem skoraj ni uporabne rešitve, razen če se vgradi toplotna črpalka za cel objekt. Večjo omejitev v takšnih objektih predstavlja centralni ogrevalni sistem, saj ga je potrebno odklopiti in izdelati lokalni razvod.

V vseh primerih moramo tudi preveriti, ali imamo na voljo ustrezen električni dovod oziroma ali ga je mogoče po potrebi povečati.

Predvsem zato, ker je to dolgoročno najcenejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 % vse potrebne energije za ogrevanje iz okolice (brezplačno), preostali del pa je električna energija, ki jo moramo plačati.

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2 (do 60 % manjše emisije), kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.