Ko se odločamo o nakupu toplotne črpalke je za nas zagotovo najpomembnejša cena toplotne črpalke in celotne investicije v ogrevalni sistem.toplotna črpalka cena Seveda lahko izberemo najnižjo ponudbo, vendar to velikokrat ni najboljša odločitev. Zavedati se moramo, da je to investicija, za 15 ali 20 let in ne zgolj za 2 leti. Tako moramo biti pozorni pri   izbrati  kvalitetne  in učinkovite toplotne črpalke kot tudi pri izbiri kvalitetnih materialov ostale instalacije, saj bo le cel sistem leta dobro služil svojemu namenu. Če imate velike razlike pri ponudbah, potem bodite še posebej pozorni na najnižje cene. Lahko ne vsebujejo vsega potrebnega ali pa so v drobnem tisku navedena dodatna dela.

Na kaj moramo biti pozorni, ko se na osnovi cene odločamo o nakupu toplotne črpalke?

Ko smo se odločili, da bo naš ogrevalni sistem toplotna črpalka cena pri tem seveda pomeni veliko ne pa vse. Pozorni moramo biti na naslednje zadeve:

 1. Učinkovitost toplotne črpalke (COP) pri enakih standardnih pogojih. Preveriti moramo tudi ali ima izbrana toplotna črpalka meritve narejene v akreditiranih laboratorijih za tovrstne meritve ali pa gre zgolj za lastno navedbo podatkov. Takšne toplotne črpalke nosijo znak “EHPA Gütesigel” ali podobno.
 2. Kvaliteta toplotne črpalke. Določen vtis o kvaliteti lahko dobimo že po zunanjem izgledu. Še bolj pa je pomembno ali gre za proizvajalca, ki je prisoten na evropskih trgih ali zgolj lokalno. Nadalje ali gre za ponudnika, ki je na trgu prisoten že dlje časa ali pa je povsem nov v tej branži. Določene napake na toplotni črpalki se lahko pojavijo šele čez leta in če ponudnik nima dolgoletnih izkušenj se lahko  zgodi, da bomo to plačali mi čez nekaj let.
 3. Hrup toplotne črpalke. To je danes ena glavnih tem, še posebej pri toplotnih črpalkah zrak/voda z variabilno močjo. Pri teh toplotnih črpalkah cena toplotne črpalkese hrup običajno navaja pri nominalni moči, le redko pa pri maksimalni moči. In takrat je hrup večine teh toplotnih črpalk daleč preko 55 dB. V sosednjih državah velja, da hrup ponoči ne sme preseči 30 dB na meji parcele in to pri maksimalni moči toplotne črpalke. To je edino pravo merilo za naš dober spanec in za dobre medsosedske odnose. Tudi pri toplotnih črpalkah voda/voda in zemlja/voda je lahko hrup slabših toplotnih črpalk za 10 in več dB višji od kvalitetnih toplotnih črpalk. Če tega ne bomo preverili se prav lahko zgodi , da bomo imeli slab spanec, še posebej, če je toplotna črpalka nameščena blizu spalnih prostorov.
 4. Drugi dejavniki. Poleg navedenih zadev se še številne druge zadeve, pri katerih lahko ene preverimo, druge pa so lahko zgolj obljube. Takšni dejavniki so npr. Servis, rezervni deli, odzivnost ob problemih, pomoč pri nastavitvah, razumljiva dokumentacija, enostavno upravljanje, garancija,.. Ja prav pri podaljšani garanciji je običajno veliko dodatnih zahtev in omejitev, ki se običajno nanašajo na redne letne plačljive preglede, zgolj na določene elemente, razne neživljenjske omejitve ipd. Hkrati pa je potrebno vedeti, kdo daje garancijo.

Ne samo cena toplotne črpalke cena celega ogrevalnega sistema je pomembna!

Če nekako toplotne črpalke še lahko primerjamo med seboj, pa v večini primerov iz ponudbe ne moremo razbrati kakšno instalacijo bomo dobili. Toplotna črpalka se lahko v ogrevalni sistem veže na različne načine in z različnimi materiali ter komponentami. Določene vezave imajo vpliv na učinkovitost ogrevalnega sistema, druga pa na možnost vzdrževanja in življenjsko dobo. V določenih primerih nižja cena toplotne črpalke in ogrevalnega sistema pomeni večje stroške ogrevanja in krajšo življenjsko dobo ogrevalnega sistema.

Na kaj moramo biti pozorni pri ponujenem ogrevalnem sistemu?

 1. Če je sitem zvezan v skladu s priporočenimi shemami proizvajalca.
 2. Če je segrevanje sanitarne vode izvedeno direktno iz toplotne črpalke in ne iz zalogovnika ali iz razdelilca za radiatorsko ali talno ogrevanje. Slednja vezava namreč pomeni tudi do 50 % večje stroške ogrevanja, saj moramo ves čas ogrevati na konstantno temperaturo 50°C in več.
 3. Ali so pri vseh glavnih elementih (bojler, zalogovnik, obtočna črpalka, ogrevalni krogovi,..) vgrajeni zaporni ventili. Če teh ventilov ni bo sistem sicer deloval, ko pa bo potreben kakšen servis ali vzdrževanje bo potrebno izpustiti vso vodo iz ogrevalnega sistema in bo tako strošek takšnih del bistveno višji.
 4. Ali so vgrajeni kvalitetni materiali ali pa zgolj najcenejši materiali, ki se dobijo na tržišču?toplotna črpalka
 5. Ali so cevi in instalacije toplotno izolirane? To je še posebej pomembno, če je instalacija v prostorih, ki jih ne želimo ogrevati.
 6. Ali je vgrajen čistilni kos in pri starejših sistemih tudi magnetni filter? Če pridejo nečistoče, ki se lahko pojavijo v cevnem razvodu v toplotno črpalko sam servis ne bo poceni. Če pa pride zaradi tega do zablokiranja obtočne črpalke bo potrebno le-to zamenjati.
 7. Kakšen je estetski izgled instalacij. Ni nujno , da to vpliva na kvaliteto delovanja, je pa velikokrat tako, da lep izgled instalacij pomeni dobrega mojstra tudi v ostalih ozirih.

Končna odločitev je torej odvisna od naslednjega:

 1. Toplotna črpalka cena same toplotne črpalke
 2. Toplotna črpalka cena, ki jo plačamo kasneje zaradi manjše učinkovitosti
 3. Toplotna črpalka cena, ki jo plačamo zaradi slabe kvalitete – več servisov in popravil v času življenjske dobe
 4. Toplotna črpalka cena vpliva na naše počutje in medsebojne odnose, zaradi vpliva povečanega hrupa, slabe volje zaradi nedelovanja in čakanja na servis, ipd.
 5. Toplotna črpalka cena vseh ostalih strojnih in elektro instalacij ter gradbenih del
 6. Toplotna črpalka cena letnega vzdrževanja in servisov izven garancije
 7. Skratka pri izbiri toplotne črpalke morate biti pozorni na cel ogrevalni sistem in ne zgolj na toplotno črpalko!

Želim pridobiti ponudbo z ugodno ceno toplotne črpalke!!!

POVPRAŠEVANJE