Toplotne črpalke omogočajo varčno ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne vode. Določeni modeli pa omogočajo tudi hlajenje. Z izbiro toplotne črpalke za ogrevanje boste veliko privarčevali pri stroških ogrevanja, vendar je potrebno hišo tudi prezračevati, saj so novogradnje skoraj popolnoma zrakotesne in ne omogočajo nobenega prezračevanja skozi ovoj stavbe. Zato je nujno potrebno prezračevanje le-teh. Najboljši način prezračevanja je izbira učinkovite prezračevalne naprave z vračanjem odpadne toplote prezračevanja (rekuperator).

Visoko učinkovite in zelo tihe

Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Edinstven design v Evropi

Toplotne črpalke zrak voda – System M

Cenovno ugodne toplotne črpalke

Toplotne črpalke zrak voda split sistem

Oglejte si predstavitveni katalog Dimplex

Pridobite si do 6 ponudb za toplotne črpalke popolnoma brezplačno!

Zahtevajte ponudbo 

Preko 20.000 možnih kombinacij

Zakaj? – klikni

Izberite svojo barvo

1625 barvnih odtenkov

Akcijska ponudba

Preveri cene

Toplotne črpalke voda-voda in zemlja-voda

Med najučinkovitejšimi na trgu; COP>6

Kompaktne izvedbe

Z vgrajenim bojlerjem in hidravliko

Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Ko razmišljamo o sodobnem in varčnem načinu ogrevanja brez emisij prašnih delcev zagotovo najprej pomislimo na toplotne črpalke. Je pa tudi res, da večinoma poznamo le še toplotne črpalke zrak voda. Hkrati pa pozabimo preveriti še možnost drugih toplotnih virov, kot so podtalnica in energija zemlje. Na voljo so torej še toplotne črpalke voda voda in toplotne črpalke zemlja voda, katere izkoriščajo bistveno toplejši vir toplote, kot je okoliški zrak.

Če ima toplotna črpalka zrak voda grelno število od 3 do 4,4 (pri A2/W35) potem ima toplotna črpalka zemlja voda grelno število od 4 do 5 (pri B0/W35)  medtem ko ima toplotna črpalka voda voda grelno število celo od 5 do 6,2 (pri W10/W35).

Grelno število ponazarja učinkovitost “izkoristek” toplotne črpalke. In pomeni razmerje med dobljeno toplotno energijo in med vloženo električno energijo. Če je grelno število (tudi COP) = 4 pomeni da iz 1 kW električne energije dobimo 4 kW toplotne energije. Razliko namreč dobimo iz okolja. Zatorej velja toplejši je toplotni vir manj dodatne električne energije moramo vložiti, da dobimo enako količino toplotne energije.

Toplotne črpalke zrak voda

Tudi pri toplotnih črpalkah zrak voda večinoma najprej pomislimo na split toplotne črpalke, ki so zelo podobne zunanjim enotam klima naprav z enim ali dvema ventilatorjema (pri večjih močeh).

Vendar so poleg teh toplotnih črpalk na voljo še druge oblike , katere lahko precej bolj elegantno integriramo v urejeno okolje okrog hiše. Na voljo so torej visoko učinkovite in zelo tihe  kompaktne topotne črpalke zrak voda za zunanjo postavitev, kot tudi izvedbe za notranjo postavitev.

Toplotna črpalka zrak voda za notranjo postavitev je v celoti postavljena v hiši – je torej brez zunanje enote. Za zajem in odvod zraka pa rabi v zidu samo dve odprtini. Skozi sesalno odprtino toplotna črpalka sesa zunanji zrak in mu odvzame toploto, nato pa se ohlajen zrak (za ca 5 °C) skozi odprtino za izpih zraka ponovno vrne v okolico. Na zunanji strani zidu hiše sta torej vidni samo dve zračni rešetki, zato predstavlja takšna rešitev najbolj elegantno izvedbo za urejenost okolja.

Toplotne črpalke zemlja voda

Tovrstne toplotne črpalke izkoriščajo toplotno energijo, ki je akumulirana v zemlji. Poleti sonce ogreje površino zemlje, padavine pa prenesejo to toploto v nižje sloje zemeljske površine. Pozimi zgornji sloj zemlje zmrzne (npr. do 40 cm)  medtem ko je v nižjih plasteh še vedno akumulirane dovolj toplote, ki jo lahko toplotna črpalka učinkovito izkoristi za ogrevanje prostorov in tople vode.

Na voljo sta dva najpogostejša načina izkoriščanje akumulirane toplote. Na globini ca. 1,2 m položimo zemeljski kolektor preko katerega črpamo toploto iz zemlje v okolici položenih cevi zemeljskega kolektorja. Za to potrebujemo prosto zemeljsko površino (brez zgradb, asfaltiranih ali betoniranih površin), ki je vsaj 2-krat večja od  ogrevalne površine objekta. V kolikor te površine nimamo na voljo potem lahko gremo v globino. Tako se lahko zvrta vrtina v katero se vstavijo zemeljske sonde (alkaten cevi po katerih teče mešanica vode in glikola), katere odvzemajo toploto iz okolice te sonde. Zemeljske sonde so globine od 70 do 130 m, lahko pa naredimo seveda več takšnih zemeljskih sond. Osnova za izračun so seveda izračunane toplotne izgube objekta in v zvezi s tem ustrezna moč toplotne črpalke. V povprečju računamo, da rabimo za  toplotno črpalko, ki ima hladilno moč ca. 6000 W zemeljsko sondo globine 120 m.

Z zemeljskimi sondami lahko torej priskrbimo učinkovit toplotni vir tako za manjše kot za velike toplotne črpalke. Tako da je z njimi moč ogrevati tako hiše kot velike gospodarske in javne objekte.

Toplotne črpalke voda voda

Podtalnica je toplotni vir, ki ima preko cele ogrevalne sezone najvišjo povprečno temperaturo. Zaradi  tega je ta toplotni vir tudi najbolj učinkovit in so s tem tudi stroški ogrevanja najnižji. Problem je samo v tem, da podtalnica ni povsod na voljo oziroma ni na voljo v zadostni količini in kvaliteti. Toplotna črpalka voda voda sesa s pomočjo potopne črpalke vodo iz sesalne vrtine, jo potiska skozi toplotni izmenjevalec toplotne črpalke, kjer se ji odvzame del toplote, nato pa se ohlajena (za nekaj °C – npr. 3-4°C) vrača nazaj v zemljo, kjer se ponovno ogreje. Toplotna črpalka s tem ne spremeni kvalitete vode, tako da je povsem nevtralna za okolje. Za vsak kW moči toplotne črpalke rabimo torej vsaj 0,23 m3/h pretoka podtalnice. Za 10 kW toplotno črpalko rabimo torej vodni vir, ki ima izdatnost vsaj 2,3 m3/h.  Prav tako pri stanovanjskih hišah globina sesalne vrtine naj ne presega 20 m, sicer se preveč poveča poraba dodatne energije za pogon potopne črpalke.

Geotermalne toplotne črpalke tipa zemlja voda ali voda voda so torej odlične za ogrevanje tako manjših kot velikih objektov. So kompaktnih dimenzij tako da ne zavzemajo veliko prostora. Preko cele zime lahko dosegajo konstantno temperaturo ogrevalne vode (npr. 62°C) tako da so tudi idealne za sisteme z radiatorskim ogrevanjem. Ker se temperatura toplotnega vira preko ogrevalne sezone minimalno spremeni tako tudi  ne pride do bistvenega znižanja ogrevalne moči. Zaradi tega te toplotne črpalke vedno dimenzioniramo za samostojno pokrivanje vseh izgub objekta – brez potrebe po delovanju dodatnega vira (kotla ali električnega grelca).

Kar pa se tiče učinkovitosti toplotnih črpalk DIMPLEX sodijo le-te v sam vrh. Toplotna črpalka WI 14 TU ima namreč grelno število kar 6,1 , kar pomeni, da iz enega kW električne energije pridobite kar 6,1 kW toplotne energije.

Toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode

Tovrstne toplotne črpalke so odlična nadomestitev za vse vrste električnih bojlerjev. Toplotna črpalka porabi vsaj 3 x manj električne energije, kot klasičen električni bojler. To pa zaradi tega, ker pridobi 2/3 toplotne energije iz okolice.

toplotne črpalke za sanitarno vodoPrav tako je toplotna črpalka za sanitarno vodo odlično dopolnilo k konvencionalnim ogrevalnim kotlom na olje, plin drva ali biomaso. Izkoristek teh kotlov, je poleti ko ogrevajo samo sanitarno vodo, bistveno nižji kot pozimi, ko lahko delujejo večji del časa s polno močjo.

Če pa imate še klasično peč na trda goriva potem se vam poleti velikokrat zgodi, da nimate vedno na razpolago dovolj tople vode in morate prej zakuriti peč. V tem primeru je za vas zagotovo najboljša rešitev sanitarna toplotna črpalka.

Ker ima ta toplotna črpalka majhno moč lahko potrebno energijo (toploto) pridobi že iz prostora v katerem je nameščena (če je velikosti vsaj 6 m2). Če pa je ta prostor manjši ali ga ne želite ohlajati lahko s pomočjo zračnih kanalov črpate toploto tudi iz sosednjih prostorov.

Sanitarna toplotna črpalka je dobrodošla tudi v primerih, ko želite ohlajati manjšo klet ali shrambo. V tem primeru zajemate toploto v tem prostoru in nazaj vpihujete ohlajen zrak. Tako imate hlajenje tega prostora povsem brezplačno.

Na voljo so nizke izvedbe s 300 litrskim bojlerjem ali pa tudi izvedba za večje potrošnike s 400 litrskim bojlerjem. Prav slednja je še posebej primerna, če veliko uporabljate kopalno kad, kjer rabite v času polnjenja na hitro celotno količino tople vode.

Prezračevalne naprave

Prezračevalne naprave so danes standardna oprema vsake novogradnje. Za novogradnje velja, da je debelina izolacije vsaj 15 cm, hkrati pa mora biti gradnja izvedena povsem zrakotesno in brez toplotnih mostov. S tem ni praktično več nobenega naravnega prezračevanja skozi stene ali fuge med gradbenimi elementi.

Seveda lahko še vedno prezračujemo z odpiranjem oken in vrat. Vendar smo danes zelo obremenjeni z raznimi aktivnostmi, tako da nikoli ne uspemo redno in dovolj prezračevati bivalne prostore. Največkrat zračimo premalo, drugič pa zopet pozabimo okno odprto cel dopoldan.

Prezracevalne napraveEdina rešitev je prezračevalna naprava, ki kontinuirano in po potrebi prezračuje prostore pri tem pa vrne večino toplote. Prezračevalna naprava (imenovana tudi rekuperator) ima vgrajen toplotni izmenjevalec v katerem odpadni zrak odda toploto svežemu zunanjemu zraku, ki vstopa v prostor. Skratka zrak se zamenja večina toplote pa se pri tem ohrani.

Po drugi strani pa bi bil tudi velik nonses , če damo veliko denarja za povečano izolacijo hiše, potem pa imamo okna precej časa odprta. Ali pa se zgodi, da prezračujemo premalo in se začne v prostorih nabirati odvečna vlaga, ki škodi nam in gradbenim elementom, hkrati pa je le-ta odlična osnova za razvoj plesni. Če prostori niso dobro prezračeni prav tako ne moremo učinkovito delati ali se naspati. Kar  zopet lahko vodi do raznih bolezenskih stanj.

Ne le pri novogradnjah, tudi pri obstoječih objektih je kontrolirano prezračevanje s pomočjo prezračevalnih naprav idealna rešitev. Še posebej velja to za objekte, ki smo jih dodatno toplotno izolirali in v njih vgradili nova okna. To pomeni, da kar naenkrat ni več naravnega prezračevanja in da bi morali bistveno več zračiti kot prej. Ker pa se naše navade ne menjajo tako hitro pride še posebej rado do razvoja plesni prav v obnovljenih objektih.

Na voljo so centralne prezračevalne naprave. Kjer moramo do vsakega prostora dovesti vsaj eno prezračevalno cev. Ali pa lokalne prezračevalne naprave, kjer skozi steno zunanjega zidu naredimo odprtino in vanjo vstavimo prezračevalno napravo, ki prezračuje samo prostor v katerem je nameščena. Slednje so še posebej primerne za obnove, saj tam običajno ne želimo vleči kanalov skozi vse prostore.

Izberite svoj sistem – System M

 

Med toplotnimi črpalkami zrak voda ste bili navajeni, da ste lahko izbirali le med nekaj precej podobnimi zunanjimi enotami. Toplotne črpalke Dimplex pa so vedno ponujale nekaj več. Nova linija toplotnih črpalk – System M je možnosti izbire po želji uporabnika povečala na skoraj neomejeno.

Preko 20.000 možnih kombinacij
Toplotne črpalke za hišno uporabo do moči 16 kW sestavljajo: 2 skupini moči, 10 osnovnih modelov, 20 različnih kombinacij ogrevalnih sistemov, 1625 RAL barv zunanje enote, 4 skupine materialov zunanje enote, kar omogoča izbiro ogrevalnega sistema in designa po meri uporabnika. Vsaka toplotna črpalka se izdela po naročilu, iz standardnih elementov, a povsem prilagojena željam uporabnika.

Izberite le najtišje

 

Jasno je, da mora biti toplotna črpalka čimbolj učinkovita. Na drugi strani pa je vedno pomembnejši tudi hrup. Kar se tiče hrupa sodijo toplotne črpalke DIMPLEX zagotovo med  najtišje na trgu. Izredno tiho delovanje pa je bilo doseženo z naslednjimi ukrepi:

 • Zvočno izolirano ohišje toplotne črpalke z izolacijo, ki duši hrup – s tem se zmanjša  prenos hrupa v okolico
 • Zvočna izolacija kompresorjev toplotne črpalke in njihovo dvojno elastično vpetje zmanjšuje prenos vibracij na ohišje in potem v okolico (zvočno izoliran vir hrupa)
 • Tih EC (elektronsko krmiljen in varčen) ventilator toplotne črpalke s posebno obliko elise, dodatno zmanjša hrup toplotne črpalke
 • Toplotne črpalke imajo velik premer ventilatorja – zaradi tega se ventilator lahko vrti z zelo nizkimi obrati, kar še dodatno pripomore k tihemu delovanju
 • Toplotne črpalke tipa LA…TBS imajo ohišje, ki je zvočno optimirano tako, da preprečuje vrtinčenje zraka med uparjalnikom in ventilatorjem in sicer na način, da je ohišje na prednji strani zoženo povsem do premera ventilatorja. Tovrstne toplotne črpalke imajo zato edinstveno trapezno obliko ohišja na trgu.
 • Toplotna črpalka ima različne frekvence zvoka. Nekatere so manj moteče, druge bolj. Najbolj so moteči nizki toni. S posebnimi ukrepi na konstrukciji in izolaciji se je zvok nizkih tonov toplotne črpalke zmanjšal za preko 30%

Običajna izvedba ohišja 

levo

Pri običajni izvedbi ohišja se zrak v prostoru med uparjalnikom in ventilatorjem vrtinči, kar povzroča neprijeten zvok z nizkimi toni.

TBS izvedba ohišja

desno

Pri ohišju  TBS je zagotovljen laminaren tok zraka od uparjalnika skozi ventilator.

 • Številne izvedbe imajo na voljo še funkcijo »tiha noč« – s to funkcijo lahko v želenem času (običajno v nočnem času) še dodatno znižamo glasnost toplotne črpalke in to od 2 do 4 dB (odvisno od moči in izvedbe toplotne črpalke)

Zaupanje je dobro – merjenje je odlično!

komora

Hrup vsake toplotne črpalke je izmerjeno v gluhi komori. Samo merjenje in neprestano izboljševanje pripelje k odličnim rezultatom.

Ko govorimo o hrupu je to nekaj, kar si težko jasno predstavljamo ampak samo vemo, kaj nas moti in kaj ne. Nadalje sta nam običajno na voljo 2 ali več podatkov o hrupu naprave, zato moramo vedeti kaj je za nas pomembno. Podatek o zvočni moči je predvsem računski podatek in je osnova za primerjavo različnih naprav med seboj. V praksi pa nas zanima kaj bomo mi zares slišali. To pa je odvisno od razdalje do toplotne črpalke in kje stojimo mi napram toplotni črpalki. Za nas je torej pomemben podatek o zvočnem tlaku toplotne črpalke na določeni oddaljenosti do nje. Hrup je v različnih smereh od toplotne črpalke različen. Prav tako pa je odvisno ali so okrog nje ovire, ki bodo hrup odbijale ali absorbirale.

Natančen izračun hrupa v odvisnosti od razdalje in smeri lahko najdete, za vsak model zunanje toplotne črpalke zrak/voda, na strani: www.dimplex.de/schallrechner

Za model LA 9S-TU je hrup na razdalji 10 m samo:

Smer 1 2 3 4
Zvočna moč (dB(A)) 27 25 31 25

 

Izberite svojo barvo

 

Imate prečudovito hišo v lepem barvnem odtenku fasade. Okrog nje pa prijetno urejeno okolico. Za nič na svetu nebi želeli pokvariti tega sožitja. Pa kljub vsemu je vaš moto trden: živeti z naravo in izkoriščati njene obnovljive vire energije. Zato ste se odločili tudi za zunanjo izvedbo toplotne črpalke zrak/voda. Vendar bi ta delovala nekako kot tujek v tem okolju.

Ni problema. Dimplex ima rešitev za vas. Pri linijah …S-TU  in TBS lahko izberete med 1625 barvnimi odtenki ohišja toplotne črpalke, kjer boste zagotovo našli tisto barvo, ki vam najbolj ustreza.

Barvo ohišja prilagodite barvi fasade vaše hiše

Akcijska ponudba

 

Toplotne črpalke zrak voda po ugodnih cenah – za manjše in velike hiše!

Te toplotne črpalke so namenjena za pasivne in nizkoenergijske hiše do velikosti 450 m2 in pa za hiše z običajno izolacijo brez prezračevanja do 250 m2 ogrevalne površine. Lahko se uporabijo pri sistemih s talnim ogrevanjem, kot pri radiatorskih sistemih.  Zunanja enota se postavi poleg objekta in se poveže z notranjo enoto s plinsko povezavo. Notranjo enoto toplotne črpalke povežemo na ogrevalni sistem in na nov ali obstoječ bojler za sanitarno vodo.

Toplotne črpalke zrak voda kompaktni izvedbi notranje enote!

V notranji enoti toplotne črpalke so vgrajeni in povezani vsi elementi ogrevalnega sistema. Vgrajen je tako bojler za sanitarno vodo, raztezni posodi za sanitarno vodo in ogrevanje, kot tudi vsi ostali potrebni elementi ogrevalnega sistema. Za postavitev notranje enote potrebujemo tako samo prostor 60 x 60 cm saj jo lahko priključimo direktno na ogrevalni sistem kot na razvod sanitarne vode.  Lahko se uporabijo pri sistemih s talnim ogrevanjem, kot pri radiatorskih sistemih.

Izjemno tihe  in visokoučinkovite toplotne črpalke zrak voda za novogradnje in za obnovo obstoječih ogrevalnih sistemov.

Te toplotne črpalke so namenjene za hiše do velikosti 500 m2 ogrevalne površine. Lahko se uporabijo  pri sistemih s talnim ogrevanjem, kot pri radiatorskih sistemih, saj je maksimalna temperatura dvižnega voda do 60°C .

Toplotne črpalke zrak voda linije LA 9, 12 in 18  S-TU so res izjemno tiheToplotna črpalka LA 9 S-TU ima na razdalji 1 m hrup samo 45 dB, na razdalji 10 m pa samo še 25 dB. Z uporabo dodatne veterne havbe na izpihu pa lahko hrup zmanjšamo še za dodatne 3 dB.

To je hrup pri max. moči toplotne črpalke zrak voda, ki je v povprečju ca. 10 dB nižji od konvencionalnih split toplotnih črpalk z variabilno močjo (če le-te delujejo z max. močjo).

S tem sodijo tovrstne toplotne črpalke med najtišje na trgu. Zato z njimi zagotovo ne boste imeli težav zaradi hrupa, ki bi motil vas ali sosede.

Kompaktne toplotne črpalke zrak voda  so namenjene  za zunanjo postavitev z notranjim stenskim upravljalnikom toplotne črpalke, ki upravlja toplotno črpalko  in cel ogrevalni sistem. Zvočno optimirane izvedbe  z optimiranim pretokom zraka brez turbolenc in z zvočno optimiranim ohišjem kompresorja. Tihi EC aksialni ventilator in dvojno antivibracijsko vpetje kompresorja s plavajočo nosilno ploščo še dodatno utiša toplotne črpalke. Zelo visoki faktorji učinkovitosti (COP) so doseženi z vgradnjo visoko učinkovitega uparjalnika, ekonomizerja,  elektronskega  ekspanzijskega   ventila in EC ventilatorja, ki prilagaja pretok zraka potrebam hladilnega sistema.  Maksimalna zanesljivost delovanja je zagotovljena z vgrajenimi tlačnimi sondami za nadzor in nenehno optimizacijo hladilnega procesa. Vgrajen je samoučeči način odtaljevanja, ki spremlja trenutne razmere v hladilnem procesu, upošteva čas predhodnega odtaljevanja in izkorišča čas mirovanja  toplotne črpalke zrak voda za naravno odtaljevanje uparjalnika.

 • Vgrajen je merilnik toplotne energije. Vrednosti pridobljene energije za segrevanje in za pripravo sanitarne vode pa enostavno odčitamo na krmilniku toplotne črpalke.
 • Enostavna montaža s številnimi možnosti povezovanja v različne ogrevalne sisteme (bivalentni, alternativni,..).
 • Možnost izkoriščanja variabilne tarife električne energije (Sg ready)
 • Toplotna črpalka se lahko poveže na internet s pomočjo kartice NWPM
 • Možnost povezave z enim ali več sobnimi korekcijskimi termostati tipa Smart RTC
 • EHPA certifikat – učinkovitost, moč, hrup in drugi tehnični podatki so izmerjeni in potrjeni s strani akreditiranih evropskih laboratorijev za toplotne črpalke
 • Vgrajen mehek zagon in kontrola faz
 • Toplotna črpalka ima sprednjo in zadnjo stranico v beli barvi (podobno RAL 9016), stranske stranice pa v sivi barvi (RAL 7035)
 • Možnost izbire barve ohišja po RAL lestvici

ral