Toplotne črpalke omogočajo varčno ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne vode. Določeni modeli pa omogočajo tudi hlajenje. Na voljo pa so seveda tudi toplotne črpalke, ki segrevajo samo sanitarno vodo. Slednje so izdelane na osnovi 300 l grelnika vode (bojlerja). Z izbiro toplotne črpalke za ogrevanje boste veliko privarčevali pri stroških ogrevanja, vendar je potrebno hišo tudi prezračevati, saj so novogradnje skoraj popolnoma zrakotesne in ne omogočajo nobenega prezračevanja skozi ovoj stavbe. Zato je nujno potrebno prezračevanje le-teh. Prezračujete lahko seveda z odpiranjem oken, vendar ste s tem izgubili precejšnji del energije, ki ste jo privarčevali z izboljšano izolacijo stavbe. Zato je najboljša rešitev, da izberete prezračevalno napravo z vračanjem odpadne toplote prezračevanja (rekuperator).

Vse te tri skupine so v nadaljevanju podrobno predstavljene in verjamemo, da boste našli pravo rešitev za vas.

Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Prezračevalne naprave

Oglejte si predstavitveni katalog Dimplex

Katalog Dimplex

Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Ko razmišljamo o sodobnem in varčnem načinu ogrevanja brez emisij prašnih delcev zagotovo najprej pomislimo na toplotne črpalke. Je pa tudi res, da večinoma poznamo le še toplotne črpalke zrak voda. Hkrati pa pozabimo preveriti še možnost drugih toplotnih virov, kot so podtalnica in energija zemlje. Na voljo so torej še toplotne črpalke voda voda in toplotne črpalke zemlja voda, katere izkoriščajo bistveno toplejši vir toplote, kot je okoliški zrak.

Če ima toplotna črpalka zrak voda grelno število od 3 do 4,4 (pri A2/W35) potem ima toplotna črpalka zemlja voda grelno število od 4 do 5 (pri B0/W35)  medtem ko ima toplotna črpalka voda voda grelno število celo od 5 do 6,2 (pri W10/W35).

Grelno število ponazarja učinkovitost “izkoristek” toplotne črpalke. In pomeni razmerje med dobljeno toplotno energijo in med vloženo električno energijo. Če je grelno število (tudi COP) = 4 pomeni da iz 1 kW električne energije dobimo 4 kW toplotne energije. Razliko namreč dobimo iz okolja. Zatorej velja toplejši je toplotni vir manj dodatne električne energije moramo vložiti, da dobimo enako količino toplotne energije.

Toplotne črpalke zrak voda

Tudi pri toplotnih črpalkah zrak voda večinoma najprej pomislimo na split toplotne črpalke, ki so zelo podobne zunanjim enotam klima naprav z enim ali dvema ventilatorjema (pri večjih močeh).

Vendar so poleg teh toplotnih črpalk na voljo še druge oblike , katere lahko precej bolj elegantno integriramo v urejeno okolje okrog hiše. Na voljo so torej visoko učinkovite in zelo tihe  kompaktne topotne črpalke zrak voda za zunanjo postavitev, kot tudi izvedbe za notranjo postavitev.

Toplotna črpalka zrak voda za notranjo postavitev je v celoti postavljena v hiši – je torej brez zunanje enote. Za zajem in odvod zraka pa rabi v zidu samo dve odprtini. Skozi sesalno odprtino toplotna črpalka sesa zunanji zrak in mu odvzame toploto, nato pa se ohlajen zrak (za ca 5 °C) skozi odprtino za izpih zraka ponovno vrne v okolico. Na zunanji strani zidu hiše sta torej vidni samo dve zračni rešetki, zato predstavlja takšna rešitev najbolj elegantno izvedbo za urejenost okolja.

Toplotne črpalke zemlja voda

Tovrstne toplotne črpalke izkoriščajo toplotno energijo, ki je akumulirana v zemlji. Poleti sonce ogreje površino zemlje, padavine pa prenesejo to toploto v nižje sloje zemeljske površine. Pozimi zgornji sloj zemlje zmrzne (npr. do 40 cm)  medtem ko je v nižjih plasteh še vedno akumulirane dovolj toplote, ki jo lahko toplotna črpalka učinkovito izkoristi za ogrevanje prostorov in tople vode.

Na voljo sta dva najpogostejša načina izkoriščanje akumulirane toplote. Na globini ca. 1,2 m položimo zemeljski kolektor preko katerega črpamo toploto iz zemlje v okolici položenih cevi zemeljskega kolektorja. Za to potrebujemo prosto zemeljsko površino (brez zgradb, asfaltiranih ali betoniranih površin), ki je vsaj 2-krat večja od  ogrevalne površine objekta. V kolikor te površine nimamo na voljo potem lahko gremo v globino. Tako se lahko zvrta vrtina v katero se vstavijo zemeljske sonde (alkaten cevi po katerih teče mešanica vode in glikola), katere odvzemajo toploto iz okolice te sonde. Zemeljske sonde so globine od 70 do 130 m, lahko pa naredimo seveda več takšnih zemeljskih sond. Osnova za izračun so seveda izračunane toplotne izgube objekta in v zvezi s tem ustrezna moč toplotne črpalke. V povprečju računamo, da rabimo za  toplotno črpalko, ki ima hladilno moč ca. 6000 W zemeljsko sondo globine 120 m.

Z zemeljskimi sondami lahko torej priskrbimo učinkovit toplotni vir tako za manjše kot za velike toplotne črpalke. Tako da je z njimi moč ogrevati tako hiše kot velike gospodarske in javne objekte.

Toplotne črpalke voda voda

Podtalnica je toplotni vir, ki ima preko cele ogrevalne sezone najvišjo povprečno temperaturo. Zaradi  tega je ta toplotni vir tudi najbolj učinkovit in so s tem tudi stroški ogrevanja najnižji. Problem je samo v tem, da podtalnica ni povsod na voljo oziroma ni na voljo v zadostni količini in kvaliteti. Toplotna črpalka voda voda sesa s pomočjo potopne črpalke vodo iz sesalne vrtine, jo potiska skozi toplotni izmenjevalec toplotne črpalke, kjer se ji odvzame del toplote, nato pa se ohlajena (za nekaj °C – npr. 3-4°C) vrača nazaj v zemljo, kjer se ponovno ogreje. Toplotna črpalka s tem ne spremeni kvalitete vode, tako da je povsem nevtralna za okolje. Za vsak kW moči toplotne črpalke rabimo torej vsaj 0,23 m3/h pretoka podtalnice. Za 10 kW toplotno črpalko rabimo torej vodni vir, ki ima izdatnost vsaj 2,3 m3/h.  Prav tako pri stanovanjskih hišah globina sesalne vrtine naj ne presega 20 m, sicer se preveč poveča poraba dodatne energije za pogon potopne črpalke.

Geotermalne toplotne črpalke tipa zemlja voda ali voda voda so torej odlične za ogrevanje tako manjših kot velikih objektov. So kompaktnih dimenzij tako da ne zavzemajo veliko prostora. Preko cele zime lahko dosegajo konstantno temperaturo ogrevalne vode (npr. 62°C) tako da so tudi idealne za sisteme z radiatorskim ogrevanjem. Ker se temperatura toplotnega vira preko ogrevalne sezone minimalno spremeni tako tudi  ne pride do bistvenega znižanja ogrevalne moči. Zaradi tega te toplotne črpalke vedno dimenzioniramo za samostojno pokrivanje vseh izgub objekta – brez potrebe po delovanju dodatnega vira (kotla ali električnega grelca).

Kar pa se tiče učinkovitosti toplotnih črpalk DIMPLEX sodijo le-te v sam vrh. Toplotna črpalka WI 14 TU ima namreč grelno število kar 6,1 , kar pomeni, da iz enega kW električne energije pridobite kar 6,1 kW toplotne energije.

Toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode

Tovrstne toplotne črpalke so odlična nadomestitev za vse vrste električnih bojlerjev. Toplotna črpalka porabi vsaj 3 x manj električne energije, kot klasičen električni bojler. To pa zaradi tega, ker pridobi 2/3 toplotne energije iz okolice.

Prav tako je toplotna črpalka za sanitarno vodo odlično dopolnilo k konvencionalnim ogrevalnim kotlom na olje, plin drva ali biomaso. Izkoristek teh kotlov, je poleti ko ogrevajo samo sanitarno vodo, bistveno nižji kot pozimi, ko lahko delujejo večji del časa s polno močjo.

Če pa imate še klasično peč na trda goriva potem se vam poleti velikokrat zgodi, da nimate vedno na razpolago dovolj tople vode in morate prej zakuriti peč. V tem primeru je za vas zagotovo najboljša rešitev sanitarna toplotna črpalka.

Ker ima ta toplotna črpalka majhno moč lahko potrebno energijo (toploto) pridobi že iz prostora v katerem je nameščena (če je velikosti vsaj 6 m2). Če pa je ta prostor manjši ali ga ne želite ohlajati lahko s pomočjo zračnih kanalov črpate toploto tudi iz sosednjih prostorov.

Sanitarna toplotna črpalka je dobrodošla tudi v primerih, ko želite ohlajati manjšo klet ali shrambo. V tem primeru zajemate toploto v tem prostoru in nazaj vpihujete ohlajen zrak. Tako imate hlajenje tega prostora povsem brezplačno.

Na voljo so nizke izvedbe s 300 litrskim bojlerjem ali pa tudi izvedba za večje potrošnike s 400 litrskim bojlerjem. Prav slednja je še posebej primerna, če veliko uporabljate kopalno kad, kjer rabite v času polnjenja na hitro celotno količino tople vode.

Prezračevalne naprave

Prezračevalne naprave so danes standardna oprema vsake novogradnje. Za novogradnje velja, da je debelina izolacije vsaj 15 cm, hkrati pa mora biti gradnja izvedena povsem zrakotesno in brez toplotnih mostov. S tem ni praktično več nobenega naravnega prezračevanja skozi stene ali fuge med gradbenimi elementi.

Seveda lahko še vedno prezračujemo z odpiranjem oken in vrat. Vendar smo danes zelo obremenjeni z raznimi aktivnostmi, tako da nikoli ne uspemo redno in dovolj prezračevati bivalne prostore. Največkrat zračimo premalo, drugič pa zopet pozabimo okno odprto cel dopoldan.

Edina rešitev je prezračevalna naprava, ki kontinuirano in po potrebi prezračuje prostore pri tem pa vrne večino toplote. Prezračevalna naprava (imenovana tudi rekuperator) ima vgrajen toplotni izmenjevalec v katerem odpadni zrak odda toploto svežemu zunanjemu zraku, ki vstopa v prostor. Skratka zrak se zamenja večina toplote pa se pri tem ohrani.

Po drugi strani pa bi bil tudi velik nonses , če damo veliko denarja za povečano izolacijo hiše, potem pa imamo okna precej časa odprta. Ali pa se zgodi, da prezračujemo premalo in se začne v prostorih nabirati odvečna vlaga, ki škodi nam in gradbenim elementom, hkrati pa je le-ta odlična osnova za razvoj plesni. Če prostori niso dobro prezračeni prav tako ne moremo učinkovito delati ali se naspati. Kar  zopet lahko vodi do raznih bolezenskih stanj.

Ne le pri novogradnjah, tudi pri obstoječih objektih je kontrolirano prezračevanje s pomočjo prezračevalnih naprav idealna rešitev. Še posebej velja to za objekte, ki smo jih dodatno toplotno izolirali in v njih vgradili nova okna. To pomeni, da kar naenkrat ni več naravnega prezračevanja in da bi morali bistveno več zračiti kot prej. Ker pa se naše navade ne menjajo tako hitro pride še posebej rado do razvoja plesni prav v obnovljenih objektih.

Na voljo so centralne prezračevalne naprave. Kjer moramo do vsakega prostora dovesti vsaj eno prezračevalno cev. Ali pa lokalne prezračevalne naprave, kjer skozi steno zunanjega zidu naredimo odprtino in vanjo vstavimo prezračevalno napravo, ki prezračuje samo prostor v katerem je nameščena. Slednje so še posebej primerne za obnove, saj tam običajno ne želimo vleči kanalov skozi vse prostore.