Nasveti – vprašanja in odgovori za izbiro toplotnih črpalk

Ker je na slovenskem trgu preko 50 blagovnih znamk toplotnih črpalk je izbira prave toplotne črpalke za nekoga, ki se prvič sreča s tem zares težavna. Da bi vam olajšal izbiro sem za vas pripravil trenutno najbolj pregledne napotke za izbiro prave toplotne črpalke in ustreznega ponudnika. Sam sem že preko 20 let v branži toplotnih črpalk (razvoj, svetovanje, prodaja, promocija, izobraževanje, servis) in sicer v firmah Gorenje, Termo-tehnika, Kronoterm, Ekofrank-Dimplex, zato so mi večne dileme kupcev zelo blizu. Korak za korakom vas bom pripeljal do končne odločitve in sicer z enostavnimi in poglobljenimi odgovori, ki so označeni z ali z  . Glede na vaše potrebe in znanja se lahko odločite za osnoven ali razširjen opis. Če pa imate še dodatna vprašanja ali dileme pa lahko pošljete le-ta na info@dimplex.si in z veseljem vam bom odgovoril. Pomembnejša vprašanja in odgovore pa bom dodajal na koncu tega poglavja.

Ker pa je trenutno najbolj aktualna tema hrup toplotnih črpalk, se lahko s tem linkom pomaknete takoj na temo: Kako izbrati najtišjo toplotno črpalko?

1. Zakaj izbrati za ogrevanje toplotno črpalko

 • Ker so stroški ogrevanja s toplotno črpalko najnižji in ker imate s toplotno črpalko najmanj dela
 • Ker  za toplotne črpalke, v večjem delu Slovenije, pridobite subvencije v višini od 20 do 50% investicije oziroma v vrednosti od 1000 do 5000 €, s čimer se vračilna doba investicije zmanjša na nekaj let
DIMPLEX – 43 let kvalitete iz Nemčije

Glen Dimplex Gmbh – Kulmbach Nemčija – specializiran proizvajalec toplotnih črpalk in hladilnih sistemov že od leta 1976. Razvoj in proizvodnja toplotnih črpalk v Nemčiji, pod lastno blagovno znamko in še za 22 drugih renomiranih blagovnih znamk (Weishaupt-kompaktne TČ, Viessmann- TČ zrak/voda 25-60 kW, Buderus Švica (notranje, SI, WI), Heim AG Švica,..). Ima rešitve za gospodinjsko in poslovno rabo, saj ima izjemno širok asortiman toplotnih črpalk, ki obsega preko 120 osnovnih modelov. Izdeluje toplotne črpalke za vse toplotne vire (zemlja, zrak, voda). Pri toplotnih črpalkah zrak/voda ima celo 4 linije le-teh (notranje, kompaktne, split, design). Toplotne črpalke Dimplex so v Sloveniji prisotne od leta 2001. Tržile pa so se preko firm Gorenje, Termo-tehnika in zadnje desetletje preko firm Ouček  in Ekofrank d.o.o. ter preko mreže pooblaščenih monterjev po Sloveniji.

Izberite najvišjo kvaliteto in pošljite povpraševanje!

 

Toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire energije in s tem bistveno zmanjšuje emisije CO2 v primerjavi z ostalimi energenti. Za toplotno črpalko  ne potrebujete nobenega zalogovnika za gorivo, s čimer je v hiši potreben manjši prostor za kotlovnico. Tako tudi nimate nobenega dela s pripravo goriva (npr. nošenje drv, nasipavanje peletov ipd.). Hkrati pa nimate nobenega dnevnega ali tedenskega vzdrževanja. Sama uporaba pa je enostavna. Ko se ob zagon nastavi ogrevalna krivulja in prvo zimo nastavi želena temperatura v prostorih kasneje ni potrebno spreminjanje nastavitev.

2. Kateri toplotni vir izbrati

Najbolj poznan toplotni vir je energija zunanjega zraka in v zvezi s tem toplotne črpalke zrak/voda. Vendar so na voljo še drugi obnovljivi viri energije, ki imajo višjo povprečno letno temperaturo in s tem omogočajo tudi delovanje bolj učinkovitih toplotnih črpalk. To sta predvsem toplotna vira: energija shranjena v podtalnici in v zemlji. In v povezavi s tem toplotne črpalke voda/voda in zemlja/voda.

Toplotni vir: VODA – COP= 5 do 6,5 (W10/W35)

Toplotni vir: ZEMLJA – COP= 4 do 5,2 (B0/W35)

Toplotni vir: ZRAK – COP= 3 do 4,5 (A2/W35)

Toplotne črpalke voda-voda – naučinkovitejše

Če živite na področju, kjer je na voljo podtalnica, potem lahko vgradite toplotne črpalke voda/voda, ki dosegajo grelno število preko 6,1. S tem so te toplotne črpalke ca. 40% učinkovitejše od toplotnih črpalk zrak/voda. Za ohranitev te učinkovitosti pa poskrbi še poseben spiralni toplotni izmenjevalec v toplotni črpalki (do 22 kW), saj zaradi njega ni potreben dodatni zunanji toplotni izmenjevalec in dodatna črpalka. Te toplotne črpalke so zaradi dvojnega blaženja in popolne zvočne izolacije praktično skoraj neslišne (hrup pri WI10TU je samo 30 dB).

Izberite najučinkovitejšo toplotno črpalko in pošljite povpraševanje!

 

V kolikor imate na voljo tudi ostala toplotna vira podtalnica ali prosto zemljišče za vgradnjo zemeljskega kolektorja ali vertikalne zemeljske sonde razmislite o izkoriščanju enega od teh toplotnih virov, saj omogočajo večjo energetsko učinkovitost ogrevalnega sistema. Še posebej v primerih, ko so potrebne moči ogrevanja nad 10 kW. Če imate na voljo zadovoljivo količino podtalnice na globini do 20 m, potem je to najučinkovitejši toplotni vir, saj je temperatura podtalnice v večini primerov preko celega leta nad 10°C. Če podtalnica ni na voljo pa imate na voljo nezazidano in neasfaltirano zemeljsko površino velikosti vsaj 2 x ogrevalna površina objekta razmislite o vgradnji horizontalnega zemeljskega kolektorja. Če pa te površine nimate na voljo a je možen dostop z vrtalnim strojem potem lahko vgradite vertikalno zemeljsko sondo globine 100 m oz. glede na potrebe objekta.

Pri obeh toplotnih virih se potem za ogrevanje izberejo geotermalne toplotne črpalke, ki poleg višje energetske učinkovitosti nudijo še naslednje prednosti:

 • Nimate nobene zunanje enote – vsa oprema je v hiši
 • Ni hrupa zunanje enote
 • Možnost pasivnega hlajenja (pri vodi ali sondi)

S stališča investicije pa je seveda najcenejša toplotna črpalka zrak/voda, sledijo pa ji toplotna črpalka voda/voda, nato zemlja/voda + horizontalni kolektor in na koncu zemlja/voda + vertikalna sonda.

3. Katere vrste toplotnih črpalk zrak/voda so na voljo?

Danes so v večini primerov najbolj poznani tako imenovani split sistemi, kjer imamo zunanjo in notranjo enoto. Notranja enota pa je lahko samostojna ali z vgrajenim bojlerjem za sanitarno vodo. To so v osnovi najcenejše izvedbe toplotnih črpalk, zunanja enota pa je podobna zunanji enoti večje klimatske naprave. Seveda pa so na voljo še druge izvedbe toplotnih črpalk zrak/voda, ki imajo pred temi določene prednosti.

 

Izberite najcenejšo toplotno črpalko

Pri toplotnih črpalkah zrak/voda ima DIMPLEX na voljo 4 designske linije in med njimi zagotovo najdete najboljšo izvedbo zase. Med najcenejšimi izvedbami so tako imenovane split izvedbe z zunanjo in notranjo enoto ter hladilniško povezavo med njimi. Zelo majhna notranja enota omogoča enostavno namestitev na steno prostora ter povezavo v obstoječi ogrevalni sistem. Lahko dodate nov bojlera ali pa toplotno črpalko vežete na obstoječ bojler.

Če pa boste zamenjali cel ogrevalni sistem ali imate novogradnjo, potem je najboljše, da izberete kompaktno notranjo enoto z vgrajenim bojlerjem in vso potrebno hidravliko. Notranja enota je tudi edina na trgu, ki ima vgrajeni obe raztezni posodi (za ogrevanje in za sanitarno vodo). Tako jo zadaj ali na vrhu povežete z ogrevalnim sistemom, sanitarno vodo in zunanjo enoto, medtem ko so ostali elementi že vgrajeni. Dimenzija notranje enote je 60 x 61 x 192 cm. Enota je sestavljena iz dveh delov in se po postavitvi na svoje mesto enostavno sestavi. S tem je to za vnos v prostor ena najlažjih notranjih enot z vgrajenim bojlerjem. Tako da tudi sam vnos po stopnicah ni noben problem. Zunanje enote imajo vgrajeno invertersko tehnologijo, na voljo pa so modeli 6, 9 in 14, s čimer lahko pokrijemo večino potreb pri stanovanjskih hišah.

 

Izberite najbolj ugodno rešitev ogrevanja in pošljite povpraševanje!

 

Poleg split sistemov so na voljo še naslednje izvedbe:

 • Kompaktne zunanje toplotne črpalke
 • Notranje toplotne črpalke brez zunanje enote
 • Posebne designske izvedbe toplotnih črpalk z ločenim uparjalnikom

Kompaktne zunanje toplotne črpalke

Toplotne črpalke za večje objekte

Te toplotne črpalke imajo samo zunanjo enoto in vodno povezavo do elementov ogrevalnega sistema v objektu. V objektu je tudi celotna regulacija toplotne črpalke in ogrevalnega sistema. Glavne prednosti teh toplotni črpalk pa so:

 • Visoka energetska učinkovitost (uparjalnik dimenzioniran na 100 % moč in z velikimi razmiki med lamelami, vsled česar je potrebno manj odtaljevanja)
 • Izjemno tiho delovanje tudi pri maksimalni moči – hrup je tudi do 10 dB nižji kot pri večini split sistemov.
 • Robustna izvedba z zaščitenim uparjalnikom in ventilatorjem (oboje je povsem skrito v ohišju kar zelo zmanjša vpliv neugodnih vremenskih pojavov kot so razna neurja, toča, led…

 

Najtišje toplotne črpalke zrak-voda - DIMPLEX

Velikokrat ste že slišali, da se kdo pritožuje nad hrupom toplotnih črpalk zrak-voda. Da to je realnost, ki se redno dogaja, še posebej ko toplotne črpalke delujejo z maksimalno močjo. Vendar ima za to DIMPLEX rešitev, saj ima na voljo linijo najtišjih toplotnih črpalk zrak-voda. To so modeli LA 9 STU, LA 12 STU in LA 18 STU, ki imajo maksimalni zvočni tlak (hrup) na razdalji 1 m samo 45 dB (oz 46 dB pri LA18SU) in to pri maksimalni moči toplotne črpalke. To je tako, da lahko stojite zraven toplotne črpalke in jo komaj slišite, še največ kar je, je to da občutite rahel piš vetra če stojite pred toplotno črpalko. Da se to še osebno prepričate je najbolje, da sami  sopite h kakšni vgrajeni toplotni črpalki in jo poslušate. Ne glede na to, pa se lahko o maksimalnem hrupu teh, in večine toplotnih črpalk ostalih proizvajalcev, prepričate, če obiščete internetno stran nemškega združenja toplotnih črpalk (www.waermepumpe.de/schallrechner/). Na tej strani je za preko 40 ponudnikov (in preko 2000 modelov) navedena tudi maksimalna zvočna moč toplotnih črpalk zrak-voda.

Kaj naredi toplotne črpalke DIMPLEX – linije LA…STU tako tihe:

 • Zvočna izolacija kompresorja
 • Zvočna izolacija celotnega ohišja
 • Elastično vpetje kompresorja
 • Elastično vpetje nihajne plošče vseh glavnih komponent toplotne črpalke
 • Velik premer ventilatorja, ki se vrti z nizkimi obrati in ima hkrati posebno obliko elise

Izberite najtišjo toplotno črpalko DIMPLEX in pošljite povpraševanje!

 

Toplotne črpalke zrak vodaNotranje toplotne črpalke – brez zunanje enote

V večini primerov je namestitev zunanje enote moteča ali včasih tudi nemogoča. Za takšne primere so na voljo notranje toplotne črpalke, ki stojijo v celoti v kotlovnici za dovod in odvod zraka pa rabijo samo 2 odprtini v zunanji steni. Skozi odprtini se nato do toplotne črpalke speljeta zračna kanala, zunaj na zidu pa odprtini pokrijeta z okrasno rešetko.

Toplotne črpalke z ločenim uparjalnikom – design prilagojen fasadi hiše

Najnovejše izvedbe toplotnih črpalk zrak/voda se od klasičnih izvedb razlikujejo predvsem po povsem drugačnem designu zunanje enote. Zunanja enota je lahko v povsem želeni barvi  ali pa celo obložena z lesom ali ploščami v barvi ali materialu fasadnih oblog. Poleg skoraj poljubnega designa, pa je glavna prednost teh enot tudi izjemno tiho delovanje saj ni več izpiha naprej ampak v smeri levo/desno medtem ko je prednja fronta povsem zaprta.

Najbolj poznan toplotni vir je energija zunanjega zraka in v zvezi s tem toplotne črpalke zrak/voda. Vendar so na voljo še drugi obnovljivi viri energije, ki imajo višjo povprečno letno temperaturo in s tem omogočajo tudi delovanje bolj učinkovitih toplotnih črpalk. To sta predvsem toplotna vira: energija shranjena v podtalnici in v zemlji. In v povezavi s tem toplotne črpalke voda/voda in zemlja/voda.

4. Kakšna je potrebna moč toplotne črpalke?

Potrebna moč toplotne črpalke je definirana s toplotnimi izgubami objekta. Pri novogradnjah so toplotne izgube v večini primerov že izračunane in so te vrednosti merodajne za izbiro ustrezne moči toplotne črpalke. Pri obstoječih objektih pa je najlažji izračun toplotne moči toplotne črpalke na osnovi povprečne porabe goriva za ogrevanje in pripravo sanitarne vode v prejšnjih letih. Če imamo ogrevanje s kurilnim oljem potem letno porabo delimo s faktorjem 250 in dobimo potrebno moč toplotne črpalke.

Lahko pa seveda tudi pri starejših objektih računamo izgube objekta na osnovi gradnje in izolacije le-tega. Je pa to nekoliko zahtevnejše, ker nimamo točnih vrednosti faktorja toplotne prevodnosti za vgrajene izolacijske materiale ali pa nimamo točnih debelin le-teh. Na tak način izračunamo toplotne izgube objekta pri projektni temperaturi kraja (npr. -13°C).

Poleg toplotnih izgub objekta pa moramo k temu prišteti še potrebno energijo za ogrevanje sanitarne vode. To je še posebej pomembno pri pasivnih in nizkoenergijskih hišah, kjer znaša potrebna energija za ogrevanje vode tudi 30 do 40% vse energije za ogrevanje in pripravo vode. V osnovi moramo za segrevanje sanitarne vode računati dodatno moč toplotne črpalke v višini 200 do 250 W/osebo.

V kolikor imamo energetsko izkaznico objekta pa so toplotne izgube izračunane že v tem poročilu in nam seveda služi kot osnova za določitev moči toplotne črpalke.

5. Katero blagovno znamko toplotne črpalke naj izberem?

Odločitev o izbiri blagovne znamke toplotne črpalke je v osnovi dokaj zahtevna zadeva, lahko pa si izbiro toplotne črpalke olajšamo če le-te ocenjujemo po naslednjih kriterijih:

 1. Da je toplotna črpalka na seznamu EKOSKLADA (ekosklad.si) . S tem ste v večjem delu Slovenije upravičeni do subvencije, ki lahko znaša od 20 pa do 50% investicije. Na tem seznamu so tudi izločene toplotne črpalke s premajhno energetsko učinkovitostjo. Za posamezne toplotne črpalke so podani tudi faktorji sezonske učinkovitosti (višji je učinkovitejša je lahko toplotna črpalka), ki so lahko nekoliko zavajajoči, saj so navedeni tako podatki izmerjeni v akreditiranih laboratorijih kot tisti na osnovi lastnih meritev določenih ponudnikov. Boljše podatke o učinkovitosti toplotnih črpalka lahko dobite na strani nemškega »ekosklada« , kjer je na voljo lista toplotnih črpalk, ki lahko dobijo subvencije v Nemčiji, s podatki iz akreditiranih laboratorijev – tako imenovana »Bafa liste« ( www.bafa.de/SharedDocs/Downloads/DE)
 2. Da ima toplotna črpalka ponudnika in servis v Sloveniji
 3. Da je pri nas na voljo (in je na gornjem seznamu) toplotna črpalka za toplotni vir, ki ga želite koristiti (zrak, voda , zemlja)
 4. Da vam ustreza izvedba in design toplotne črpalke
 5. Da je na voljo ustrezna moč toplotne črpalke

6. Katerega dobavitelja toplotne črpalke naj izberem?

Ko ste se enkrat odločili za blagovno znamko toplotne črpalke poiščite kvalitetnega ponudnika, monterja toplotne črpalke. pri tem naj vam bodo vodilo naslednje točke:

 • Monter naj bo blizu vaše lokacije Tako bodo lahko nižji stroški montaže, še posebej, če je le-ta potrebna v več delih. Še pomembneje pa je, da ga imate pri roki tudi kasneje, ko so potrebna vzdrževanja ali tudi popravila ali pa samo dodatni nasveti pri nastavitvah. V večini primerov, lahko gre za malenkosti, katere vam bo zelo oddaljen monter težko nudil po zmerni ceni.
 • Če vam bližnji monter lahko nudi tudi kompleten servis in vzdrževanje, potem je to zagotovo najboljša izbira, saj boste v življenjski dobi toplotne črpalke zagotovo potrebovali kakšno pomoč
 • Če monterja osebno poznate in ste prepričani v njegovo kvalitetno delo, potem je lahko v zvezi s tem povezana tudi izbira blagovne znamke toplotne črpalke, katere le-ta montira.

V navedenih 6-tih točkah ste prišli do izbire ustrezne toplotne črpalke in do kvalitetnega ponudnika, ki vam bo toplotno črpalko tudi vgradil. Če imate pri tem še določena vprašanja so le-ta pojasnjena v nadaljevanju.

7. Ali naj izberem notranjo enoto z vgrajenim bojlerjem ali brez?

V današnjem času ima večina ponudnikov tako imenovane kompaktne notranje enote, ki imajo vgrajen bojler za sanitarno vodo in večina ostalih potrebnih komponent ter povezav. Takšne izvedbe so dobre iz naslednjih razlogov:

 • Zavzamejo zelo malo prostora
 • Elegantna izvedba – samo ena »škatla« v prostoru, morate pa vedeti, da je do te enote potrebno pripeljati še hladilniške, vodne in električne povezave, hkrati pa je običajno potrebno vgraditi še vsaj raztezno posodo za sanitarno vodo in da s tem končna izvedba vseeno ne bo tako elegantna kot postavljen »hladilnik«
 • Vse komponente so hidravlično usklajene
 • Cena skupne izvedbe je lahko nižja, vendar je to odvisno od primera do primera

Seveda pa je v praksi kar dosti primerov, ko je boljša izbira samo osnovne notranje enote oz. regulacije, medtem ko se vse ostale komponente vgradijo in povežejo v sami kotlovnici. Takšna varianta pa ima tudi naslednje prednosti:

 • Nova toplotna črpalka se lahko brez težav kombinira z obstoječim ogrevalnim sistemom
 • Manjše dimenzije notranje enote, ki se lahko vgradi na steno ali na kakšen manjši prostor
 • Manjše dimenzije notranje enote
 • Manjše dimenzije – predvsem višina bojlerja in/ali zalogovnika. To je še posebej pomembno, ko imamo zelo majhne in stisnjene prostore, ki so namenjeni za ogrevalno tehniko
 • Lahek vnos v prostor. Posamezni elementi so bistveno lažji in manjši in jih je tako lažje postaviti v prostor, še posebej če je potrebna nošnja po stopnicah.
 • Možna vezava v kompleksnejši sistem. V primerih, ko imamo več ogrevalnih krogov in še druge komponente (kotel, solar, kamin ipd.) potem s kompaktnimi enotami ne moremo pokriti teh potreb in potrebujem ločeno povezavo vseh komponent

8. Ali so toplotne črpalke primerne za ogrevanje z radiatorji?

Da, brez težav lahko s toplotnimi črpalkami ogrevamo tudi objekte, kjer so za ogrevalni sistem vgrajeni radiatorji. Je pa seveda pri tem manjša energetska učinkovitost ogrevanja kot pri nizkotemperaturnih ogrevalnih sistemih. Vsled tega pri novogradnjah, katere se bodo ogrevale s toplotno črpalko vedno izberemo samo talno, stensko, stropno ogrevanje.

V večini primerov se obstoječi ogrevalni sistemi z radiatorji ogrevajo s kotli na olje, drva plin in podobno, pri tem pa je nastavljena temperatura ogrevalne vode na 60, 70 pa tudi na 80°C. Na osnovi tega se potem predvideva, da potrebujemo tudi pri novem sistemu tako visoke temperature ogrevalne vode. Dejstvo pa je, da je izhodna temperatura na kotlu že tako visoka, vendar pa se potem v nadaljevanju ta temperatura omejuje z mešalnim ali termostatskim ventilom ali s pripiranjem radiatorjev ipd. Pa tudi samo delovanje ni kontinuirano. Ali se ogreva samo del dneva oz. noči ali pa prihaja do pogostejšega izklapljanja kotla.

Pri ogrevanju s toplotno črpalko pa je delovanje kontinuirano. Toplotna črpalka ogreje prostore in potem stalno vzdržuje konstantno temperaturo. S takšnim načinom ogrevanja so potrebne temperature ogrevalne vode pod 55°C. V mnogih primerih pa zadostujejo temperature ogrevalne vode, ki so že nekaj nad 40°C. Tudi ko smo na meji, je boljše kakšen radiator povečati, kot pa stalno ogrevati z višjimi temperaturami ogrevalne vode.

9. Ali potrebujem pri ogrevanju z radiatorji visokotemperaturne toplotne črpalke?

V 98% primerov ne. Ker toplotna črpalka kontinuirano ogreva prostore ne potrebujemo tako visokih temperatur ogrevalne vode kot pri klasičnih sistemih. Te temperature so pri takšnem načinu ogrevanja lahko za vsaj 10°C nižje. Še posebej pa se zniža potrebna temperatura ogrevalne vode v primerih, ko vgradimo nova okna in/ali povečamo izolacijo objekta. S tem se namreč toplotne izgube objekta zmanjšajo, medtem ko je površina ogrevalnih teles ostala nespremenjena, kar logično pomeni, da lahko iste prostore ogrevamo že z bistveno nižjimi temperaturami ogrevalne vode.

Je sicer res, da nekateri ponudniki, takoj ko slišijo za radiatorje ponudijo visokotemperaturno izvedbo toplotne črpalke, kar pa je bolj zaradi pomanjkanja njihovega znanja, kot pa so dejanske potrebe. Če se ponudi enostopenjska visokotemperaturna toplotna črpalka , ki zagotavlja izhodne temperature ogrevalne vode od 60 do 65°C to še ni takšna težava, saj jo lahko prav tako nastavimo na nižjo temperaturo ogrevanja, je pa pri tem večja nevarnost, da se nastavi višja temperatura kot je potrebno in se potem zelo hitro začne s pripiranjem radiatorjev kot pri klasičnih sistemih. Moramo pa vedeti, da na tak način bistveno znižamo energetsko učinkovitost ogrevalnega sistema, saj se za vsako °C , ko je temperatura izhodne vode višja, učinkovitost toplotne črpalke zmanjša za 2,5 %. To v praksi pomeni, če je toplotna črpalka nastavljena za 5°C višje se učinkovitost zmanjša za 12,5%.

Še posebej pa je potrebno premisliti  pri izbiri dvo-stopenjske visokotemperaturne toplotne črpalke. Takšna toplotna črpalka se izbere samo v primerih, ko večino časa zares potrebujemo temperature ogrevalne vode nad 70°C  (ogrevanje sanitarne vode za večstanovanjske objekte, razvodi z zelo dolgimi linijami,..). Problem takšne toplotne črpalke je, da morata vedno delovati oba kompresorja in je s tem učinkovitost take toplotne črpalke pri temperaturah pod 55°C nižja kot pri običajnih toplotnih črpalkah.

10. Inverterske ali ON/OFF toplotne črpalke?

Bolj natančen in širši izraz za inverterske toplotne črpalke je toplotna črpalka s spremenljivo močjo delovanja. Te izvedbe so prišle v prodajo z aktivnim vstopom proizvajalcev klimatskih naprav v segment toplotnih črpalk. In so se tako te toplotne črpalke promovirale, kot »najbolj učinkovite« izvedbe. Kar pa v veliko primerih ne drži, še posebej, če bi primerjali učinkovitost pri polni obremenitvi. Je pa bila ta tehnologija pri tradicionalnih proizvajalcih toplotnih črpalk že dolgo pred tem v uporabi, vendar takrat ni prinesla bistvenih prednosti. Medtem ko se pri močeh nad 15 kW že vseskozi uporabljajo toplotne črpalke s stopenjsko prilagoditvijo moči delovanja.

Poenostavljeno povedano pri inverterskih toplotnih črpalkah se moč kompresorja povečuje ali zmanjšuje glede na potrebe po ogrevanju, pri »ON/OFF« pa se kompresor vklaplja in izklaplja in s tem lovi želeno temperaturo. Dejansko pa se moramo vprašati kako hitro se potrebe ogrevanja objekta spreminjajo.

 

Ne glede na to pa se v branži toplotnih črpalk povečuje uporaba inverterske tehnologije in uporaba večjega deleža elektronskih komponente in izboljšave na regulaciji. Vse v smislu povečanja učinkovitosti toplotne črpalke. Seveda pa več elektronike na drugi strani pomeni tudi več možnosti okvar (še posebej če dodamo še neugodne vremenske vplive; neurja, strele,..) še posebej na daljši rok in pa v povezavi s tem tudi dražje in zahtevnejše vzdrževanje ter servis.

Ne glede na to pa lahko sedanje izvedbe inverterskih toplotnih črpalk strnemo v okviru naslednjih prednosti in slabosti v primerjavi z ON/OFF toplotnimi črpalkami.

Prednosti inverterskih toplotnih črpalk:

 • Moč ogrevanja se lahko hitreje prilagaja potrebam
 • Pri ogrevanju sanitarne vode lahko imamo bojlerje z manjšimi toplotnimi izmenjevalci, saj lahko toplotna črpalka deluje z zmanjšano močjo, se pa res potem poveča čas segrevanja vode
 • Manjše dimenzije zunanjih enot zaradi manjših uparjalnikov (slednje ima potem tudi negativne vplive)
 • Nižja cena (delno zaradi manjših komponent in tanjših materialov, delno pa tudi zaradi izvenevropske proizvodnje)
 • Lažja prilagoditev delovanja testnim pogojem pri meritvah učinkovitosti

 

Slabosti inverterskih toplotnih črpalk:

 • Višji hrup – zaradi kompaktnih dimenzij zunanjih enot je zmanjšana zvočna izolacija kompresorja, ohišja, manjši ventilatorji delujejo z večjimi obrati (pri max moči), kompresor deluje z viškimi obrati in večjim hrupom (pri max. moči)
 • Uparjalnih teh toplotnih črpalk ni dimenzioniran na 100% moč ampak na delno obremenitev (nekje med 60 in 70% max. moči) zato je smiselno, da se vzame nekoliko močnejša toplotna črpalka in da se ne dimenzionira na max. moč toplotne črpalke.
 • Veliko elektronskih komponent – večja občutljivost na okvare, dražje vzdrževanje in servisi
 • Pri trenutnih izvedbah se pričakuje krajša življenjska doba

Kar se tiče ON/OFF toplotnih črpalk pa imamo na voljo 2 segmenta teh izvedb. Toplotne črpalke, ki so dimenzionirane za ogrevanje v kontinentalni klimi (mrzle zime in visoka vlaga okrog 0°C) in pa tako imenovane monoblock izvedbe, ki so podobne zunanjim enotam klimatskih naprav imajo pa večinoma vodno povezavo do kotlovnice. Slednje so bolj primerne za primorski del in talno ogrevanje. Ko pa govorimo o toplotnih črpalkah, ki so optimirane za ogrevanje v kontinentalni klimi, pa slo le-te izdelane bistveno drugače – bolj robustno z večjimi dimenzijami uparjalnika in ohišja. V nadaljevanju bomo pogledali te izvedbe.

 

Prednosti ON/OFF toplotnih črpalk – izvedbe prilagojene za kontinentalno klimo:

 • Večja učinkovitost v pogojih visoke vlage (uparjalnik je dimenzioniran na 100% moč toplotne črpalke, razmiki med lamelami so veliki)
 • Zelo tiho delovanje. Kompresor in celotno ohišje je odlično zvočno izolirano, ventilator ima velik premer in lahko deluje z nižjimi obrati
 • Zaščita pred neugodnimi vremenskimi vplivi (neurja, toča, led,..) uparjalnik in ventilator sta pomaknjena in skrita v ohišju
 • Zbirna posoda kondenza z možnostjo enostavnega odvajanja v odtok

 

Slabosti ON/OFF toplotnih črpalk – izvedbe prilagojene za kontinentalno klimo:

 • Večje dimenzije ohišja
 • Višja cena (predvsem pri izvedbah izdelanih v Evropi)
 • ON/OFF delovanje in pogostejši vklop kompresorja. Pri kvalitetnih toplotnih črpalkah to niti ne drži, saj imajo omejitev 3 vklopov/uro
 • Ni možnosti delovanja z manjšo močjo kompresorja pri višjih zunanjih temperaturah. To sicer drži, vendar v osnovi to niti ni potrebno, saj je cilj, da se pri višjih zunanjih temperaturah temperatura ogrevalne vode avtomatsko znižuje, s čimer se veča učinkovitost toplotne črpalke

11. Ali je podatek o delovanju toplotne črpalke pri temperaturah pod -20°C pomemben?

Podatek o moči ali učinkovitosti toplote črpalke pri tako ekstremnih pogojih nima vpliva na letno učinkovitost ogrevalnega sistema ali na to, ali bo objekt dovolj ogret.

Dejstvo je, da lahko zunanje temperature vsake toliko let padejo pod -20°C vendar so takšni ekstremi zelo redki in predvsem kratki. Temperatura pade npr. ob 3 zjutraj na npr. -23°C ob 9-tih dopoldan pa je že -16°C. Pomembno pri tem je, da imamo za takšne ekstreme dodatni vir (v večini primerov je to električni grelec), ki pokrije dodatne izgube objekta.

12. Ali naj bo v sistemu s toplotno črpalko vgrajen električni grelec?

 

Gledano s stališča zanesljivosti ogrevanja, zagotovo da.  Po drugi strani pa moramo zagotoviti, da se-le ta ne bo nekontrolirano vklapljal.

Električni grelec ali drug dodatni vir (če je že vgrajen v objektu) je vedno smiseln, še posebej pri toplotnih črpalkah zrak/voda. S tem si zagotovimo 100% varnost ogrevanja, tudi če pride do okvare toplotne črpalke. Pa tudi drugače lahko ogrevalni sistem dimenzioniramo tako, da pri temperaturah pod -7°C toplotni črpalki pomaga 2. ogrevalni vir. Slednji ima lahko potem vpliv na povečane stroške ogrevanja , ki so v rangu 0,5% na letnem nivoju.

 

Prednosti dodatnega vira v sistemu so naslednje:

 • Enostaven zagon sistema tudi sredi zime. Če je potreben zagon novega ogrevalnega sistema sredi zime, ko je cel objekt mrzel, potem toplotna črpalka v krajšem času ne more dovolj dvigniti temperaturo ogrevalne vode, da bi imela v naslednjem koraku odtaljevanja dovolj energije. Tu moramo toplotni črpalki obvezno pomagati z dodatnim virom
 • Možno dogrevanje pri nižjih zunanjih temperaturah, da pokrijemo višje toplotne potrebe v konicah in da zmanjšamo čas obremenitve kompresorja na visokih obremenitvah
 • 100% rezervni vir v primeru izpada toplotne črpalke
 • Možnost avtomatskega vklopa po potrebi in v primeru izpada toplotne črpalke

Seveda pa moramo biti pri vgrajenem električnem grelcu tudi pazljivi, da ne deluje po nepotrebnem. Ker ima večina notranjih enot že vgrajen el. grelec se včasih tudi zgodi, da kakšen ponudnik vsled bolj konkurenčne končne cene izbere toplotno črpalko z manjšo moč , pri čemer mora električni grelec pokrivati preveč toplotnih izgub objekta. Na tak način je morda začetna investicija za ca. 200 € nižja, kar pa potem zelo hitro plačate s povečano porabo električne energije. Zato moramo biti pazljivi še na naslednje.

 • Električni grelec naj bo vezan na svojo varovalko, ki jo lahko uporabnik tudi fizično izklopi
 • Mora biti jasno razvidno, kdaj deluje električni grelec
 • V zgodovini časov delovanja mora biti jasno razviden čas delovanja dodatnega vira
 • Ne smemo izbrati ali si pustiti vgraditi toplotne črpalke s premajhno močjo ogrevanja

13. Kaj lahko sami storite za večjo učinkovitost ogrevalnega sistema ?

 

 • Neustrezne nastavitve lahko zmanjšajo učinkovitost:
  • Izberite ogrevanje po vremensko vodeni krivulji namesto ogrevanja po  konstantni ogrevalni krivulji
  • Ne izklapljanje toplotne črpalke ponoči
  • Ne nastavljajte velikega znižanja temperature ponoči
  • Ne pripirajte ventilov ogrevalnih teles. Če vam je prevroče znižajte vrednost ogrevalne krivulje na toplotni črpalki
  • Ne zakrivajte ogrevalnih teles s predmeti ali tkaninami
  • Ne nameščajte večjih tepihov na površine s talnim ogrevanjem
  • Ne zvišujte temperature sanitarne vode, na maksimalno vrednost – zadostuje že nastavitev na 50°C
  • Ne imejte neprekinjeno vklopljeno delovanje cirkulacijskega voda sanitarne vode

Z različnimi neustreznimi ukrepi, ki so opisani zgoraj se lahko učinkovitost zmanjša tudi do 20 %

14. Kako izbrati zares tiho toplotno črpalko zrak/voda ?

 

 • V mnogih primerih vgradnje toplotnih črpalk je hrup le-teh zelo pomemben dejavnik, saj je lahko moteč tako za lastnika kot za sosede
 • Preverite podatke o hrupu – o zvočnem tlaku toplotne črpalke na razdalji 1 m in na razdalji 4-5 m
 • Preverite pri kateri moči toplotne črpalke je podan ta hrup. Pri večina inverterskih toplotnih črpalk se hrup podaja pri nominalni moči (50 do 70 % moči). Zahtevajte podatke o hrupu pri maksimalni moči delovanja toplotne črpalke. Ta hrup na razdalji 1 m ne sme preseči vrednosti 50dB.
 • Če pa želite zares tiho toplotno črpalko potem se lahko zgledujete po zahtevah iz Nemčije in Avstrije, kjer v nočnem času zahtevajo, da maksimalen hrup ponoči ne presega 30 dB na meji parcele (to je na razdalji nekje 4-5 m od toplotne črpalke).
 • Točne podatke o hrupu 40 blagovnih znamk toplotnih črpalk lahko najdete na strani nemškega združenja toplotnih črpalk: www.waermepumpe.de/schallrechner/

Za primerjavo navajamo spodaj nekaj blagovnih znamk in modelov toplotnih črpalk moči med 8 in 12 kW ter max. zvočno moč (hrup) le-teh.

Za konkreten model preverite direktno na strani nemškega združenja toplotnih črpalk: www.waermepumpe.de/schallrechner/

 • Če pa iščete  podatke o hrupu toplotnih črpalk enega najstarejših nemških proizvajalcev toplotnih črpalk DIMPLEX,  na različnih razdaljah, lahko najdete  podatke na strani: www.dimplex.de/schallrechner/
 • Če želite zares tiho toplotno črpalko potem izberite DIMPLEX  toplotno črpalko  iz linije LA … S-TU, katere sodijo med najtišje toplotne črpalke na trgu

15. Ali je smiselna izbira toplotne črpalke in sončne elektrarne ?

 

 • Z novim razpisom za samooskrbne sončne elektrarne si lahko vsak uporabnik zgradi sončno elektrarno do maksimalne moči, ki znaša 80% max. priključne moči objekta. Npr. pri varovalkah 3 x 20A je to 11,2 kW in pri varovalkah 3 x 25A je max. moč sončne elektrarne = 13,6 kW.
 • Obračunavanje se vrši po sistemu neto merjenja (net metering) na letnem nivoju. Se pravi na koncu leta se poračuna pridobljena in porabljena energija. Več porabljena energija se doplača, višek pridobljene električne energije pa se brezplačno odda v javno električno omrežje. Zato se moč sončne elektrarne dimenzionira na letno porabo električne energije posameznega gospodinjstva.
 • S kombinacijo toplotne črpalke  in sončne elektrarne si lahko tako sami zagotovite vso električno energijo za vse električne potrošnike in za ogrevanje (lahko tudi hlajenje) prostorov ter sanitarne vode.
 • Če se tako odločite za takšno investicijo v aktivnih letih svojega življenja se boste na starost izognili največjim stroškom v gospodinjstvu. Vsled tega je takšna kombinirana investicija zelo smiselna.